Sütés főzés kókuszolajjal
Süssön, főzzön kókuszolajjal
A Magyar Cukorbetegek Szövetségének közleménye szerint nyugodtan fogyaszthatják cukorbetegek is, mivel az inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejteket.
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, amelyek nagy része közepes láncú triglicerd. Utóbbi adja jellegzetességét; a közepes láncú trigliceridek ugyanis nem gátolják a tápanyagok szervezetbe való beépülését.
A kókuszolaj ellenálló az oxidációval szemben, továbbá hőstabil, azaz nem indulnak el az olyan káros oxidációs folyamatok, mint a sejtburjánzás. Füstpontja népszerű főzőolajok közül a legmagasabb.
A kókuszolaj konyhai felhasználásánál meg kell említeni azt is, hogy míg az egyéb növényi olajak többszöri felhasználása az olaj minőségének romlása miatt nem ajánlott, addig a kókuszolaj magas hőstabilitása - az ételmaradékok alapos kiszűrése után - újra felhasználható.
Sütéshez, főzéshez használható önmagában is, ám legfinomabb hatást akkor érjük el, hogyha olívaolajjal vegyítjük úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj; a hőfokot pedig érdemes 175 C° alatt tartani.
A kókuszolaj olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért például önmagában salátákra öntetként ne használjuk, mivel a hűtött zöldségektől azonnal megdermed.
Hasznos tanácsok a kókuszolajjal való főzéshez
- A szilárd kókuszolajat ne kaszaboljuk, vagdossuk össze-vissza, olvasszuk fel és tegyük jégkocka tartóba. Hűtsük addig, míg meg nem szilárdul. Szedjük ki a kis kókuszolaj kockákat a tartóból és tegyük egy légmentesen zárható edénybe. Amíg a konyhában a hőmérséklet nem túl magas, a kókuszolaj nem fog felolvadni, de tarthatjuk akár a hűtőben is. A kókuszolaj kockákat egyszerűen használhatjuk, amikor szükségünk van rá a főzés során.
- Ha a recepthez fel kell olvasztani a kókuszolajat, rakjuk bele egy serpenyőbe, és tegyük azt kis láng fölé. A kókuszolaj ugyanis hamar, már 25 fokon felolvad.
- A szilárd kókuszolajat rendszeres használat esetén célszerű a tűzhely környékén tartani, hiszen ilyenkor a hő miatt folyékony állagú lesz, és így azonnal felhasználható sütéshez, főzéshez.
- A kókuszolaj a konyhában, de még a fürdőben is jól eláll, nem igényel extrém feltételeket.
- A kókuszolajat használhatjuk nyugodtan a vaj és a legtöbb (ha nem az összes) olaj helyett a sütésnél. Azonban ne felejtsük el, hogy a kókuszolaj megszilárdul, amint hideg összetevőkkel érintkezik, mint a tojás vagy a tej, ezért a legjobb minden hozzávalót szoba hőmérsékleten tartani, mielőtt összekevernénk őket kókuszolajjal.
- A szűz kókuszolaj az egyik legjobb a konyhában!
6 konyhai módszer a kókuszolaj használatához
- Sütésnél a szilárd zsiradékok helyettesítéséhez
Hogyha a sütemény receptje szilárd vajat ír, szilárd kókuszolajat használunk; ha olvasztott vajra vagy zsiradékra van szükség, folyékonyabb formáját használjuk
- Pattogatott kukorica tetejére
Egészséges csemege, amivel leküzdhetjük a sóvárgást a kekszek és a chipsek iránt. Finom és egészséges ropogtatni valót készíthetünk, ha a pattogatott kukorica tetejét egy kevés kókuszolajjal locsoljuk meg. A kókuszolaj kihozza a kukorica édeskés ízét, krémessé is teszi azt, anélkül hogy vajat tennénk a tetejére.
- A vaj helyettesítője Ha nincs kéznél vaj vagy egyszerűen nem szeretnénk rákenni a kenyérre, felhasználni a tojást a sütéshez, nyugodtan használjunk helyettük kókuszolajat. Egyedül a következőre ügyeljünk: A kókuszolajból – a markáns összetevők miatt – 25%-al kevesebbet használjunk mint a vajból.
- Ételek párolása kókuszolajjal
Zöldségeket is bátran párolhatunk növényi olajok helyett kókuszolajon.
- Locsoljuk meg nyugodtan ételeinket
Egy frissen sütött csirkemell pirosra varázsolásához tökéletes a kókuszolaj. Zöldségeket is nyugodtan meglocsolhatunk vele, egyedül arra kell figyelni, hogy hideggel ne érintkezzen a kókuszolaj, hiszen azt ahogy már említettük, olyankor megdermed.
- Feldobni a salátákat
A kókuszolajat a legegyszerűbben és legnagyszerűbben saláták készítéséhez használhatjuk, különleges önteteket készíthetünk vele, gyorsan és egyszerűen.
A kókuszolaj füstpontja a főzőolajok közül a legmagasabb. A füstpont az a hőmérséklet, ahol elindulnak a káros oxidációs folyamatok az olajokban. Hőkezelés hatására közismert, hogy különböző bomlástermékek keletkeznek, olyanok mint az ún. transz-zsírok, amelyekről elég csak annyit megemlíteni, hogy nagy mennyiség bevitelekor jelentősen hozzájárulnak a szervezet koleszterin szint csökkentéséhez, illetve az artériák elzáródásához.
A kókuszolaj Celsius-fokban mért értéke ugyan megegyezik a vajéval, ám fontos tudni, hogy minél finomítottabb eljárással készül a kókuszolaj, annál magasabb lesz a mutató, amely végül akár a 200 Celsiust is meghaladhatja.
Válaszd a legjobb minőségű kókuszolajat!
DXN Bio Szűz Kókuszolaj
Közvetlenül a friss BIO gazdálkodásból származó érett kókuszdiókból hidegen sajtolt eljárással kinyert BIO szűz kókuszolaj.
Összetevők: 100% BIO szűz kókuszolaj
Rendeld meg itt, és holnap már az asztalodon lehet!
- Sütésnél a szilárd zsiradékok helyettesítéséhez